Când spui Londra, te gândești la aeroportul Heathrow, dar orașul este atât de mare încât un singur aeroport este insuficient, așa că și Gatwick și Stanstead au zboruri internaționale lung-curier, inclusiv cu aeronave mari precum A380.
(Ipo, sari peste acest paragraf) De ce să intri la un lounge? Pentru că de obicei au fotolii confortabile (în unele chiar și paturi), mâncare și băutură la discreție, prize, wireless, televizoare, tot felul de separeuri sau mese unde să te relaxezi sau să lucrezi. Unele au și dușuri, altele console cu jocuri, reviste și ziare. Dacă puteți intra gratuit folosind un card de fidelitate sau biletul business, foarte bine. Chiar și contra-cost poate fi o afacere bună deoarece, la o escală de mai multe ore, probabil ați plăti la fel de mult pentru mâncare și băutură în aeroport, dar nu în condiții la fel de bune.
Noi am avut o escală de 10 ore în Gatwick când am plecat spre Mauritius acum doi ani, iar o parte din acest timp l-am petrecut în lounge, plătind accesul. Sunt mai multe lounge-uri disponibile contra-cost în acest aeroport, le găsiți pe site-ul oficial. Noi am fost în No1 Lounge din terminalul de nord, unde oficial accesul costă 32 de lire de persoană dacă plătești online în avans sau 40 de lire dacă plătești la ușa lor. Mi se pare că nouă ne-au cerut 35 de lire pentru că era aglomerat și era metoda lor de a-și cere scuze pentru asta.
Oficial taxa este pentru 3 sau 3,5 ore de acces, dar nu stă nimeni cu cronometrul la ușă. Există și alte lounge-uri în aeroport, unele mai scumpe, altele aparținând Emirates sau Virgin pentru pasagerii zborurilor lor. Dacă aveți drum pe acolo, consultați site-ul sau informați-vă la fața locului.
Lounge-ul No1 chiar era aglomerat, dar asta nu a fost o problemă mare pentru că toată lumea găsea un loc unde să stea. Au diverse combinații de canapele, fotolii și mese cu scaune, plus multe prize, dar toate pentru ștechere britanice, așa că veniți cu adaptoare de acasă.
Nu există paturi, nici vreo zonă unde să se ceară liniște, nici dușuri la toalete.
Priveliștea nu este foarte interesantă, fiind orientată spre o zonă administrativă a aeroportului. Treceau pe acolo mașini încărcate cu bagaje, iar la un moment dat o valiză a căzut dintr-una. A durat vreo 20 de minute să fie recuperată de altă mașină, timp în care măcar a fost ocolită de altele ce-au trecut prin zonă – personal mă așteptam să o văd lovită și hainele risipite pe acolo.
Întorcându-ne la lounge, pentru cafea și ceai erau diverse automate, dar pentru celelalte exista un bar central unde te duci și ceri ce vrei. Aveau sucuri, bere la halbă, vin, fac și cocktailuri simple.
Pentru mâncare, au un bufet cu pateuri, dulciuri și genul acesta de alimente, dar și un meniu cu preparate mai complexe pe care le comanzi la bar și cineva ți le aduce apoi. Nu vă așteptați la ceva memorabil, cele mai bune de acolo sunt niște sandvișuri triunghiulare. Întrucât era aglomerat, dura cam 25-30 de minute să vină mâncarea.
Veți spune că nu sună deloc bine, mai ales la 35 de lire de persoană, dar aveam o escală de 10 ore. Încercasem deja tot ce oferă aeroportul, inclusiv am dormitat vreo oră pe niște fotolii tari în sala principală, ne-am uitat prin magazine, am băut o cafea oribilă la Jamie’s Italian, am mâncat ceva. E Marea Britanie, dacă stai 10 ore în aeroport oricum vei cheltui mai mult de 35 de lire de persoană, dar fără fotolii confortabile, wifi și prize la discreție.
Gatwick are în rest colecția normală de fast-food-uri populare în Marea Britanie, precum Pret A Manger, Wagamama, Yo!Sushi, Costa Coffee șamd, plus câteva magazine.
Alătură-te discuției din comentarii, intră pe site.