A dat o tură de Internet o statistică oficială a Uniunii Europene despre cum românii fac cel mai puțin turism. Mai exact, sunt la coada clasamentului, mult sub medie și chiar departe de ultimele locuri, cu doar 26,8% dintre români participând în activități de turism (adică se duc undeva ca turiști; turismează).
Ca o notă, statistica aia e mai veche și o notasem de subiect viitor, așa că acum mă oftic că nu l-am scris la vremea lui.
Dar ultimul loc în acel clasament nu este cea mai rea veste a acelor statistici, apropo. Sunt mai multe.
De exemplu, ca să ilustreze și mai bine lipsa de posibilități financiare a românilor, România are cel mai mare procent de oameni care fac turism pentru a vizita prieteni sau rude, nu în scopuri recreaționale. Mai exact, 53% dintre românii ce fac turism se duc de fapt să-și viziteze prietenii sau rudele. Altfel spus, poate că o dată pe an te duci la bunici sau poate că vine soră-ta din Blaj să te viziteze în Câmpulung Moldovenesc, dar eu n-aș numi asta turism, deși în statistici acolo se va înregistra.
Românii sunt pe primul loc și la altă statistică: avem cel mai mare procent de oameni care se duc să stea în casa prietenilor sau a rudelor, practic întărind statistica de mai sus.
În colțul opus al statisticilor, 90% din turismul făcut de maltezi și 82% din cel făcut de belgieni sunt în scopuri recreaționale, adică turism adevărat, cum îmi place mie să zic.
România este pe ultimul loc și la altă statistică: cei mai puțini bani cheltuiți per călătorie, în medie 134 euro, deși călătoria medie durează 3,7 zile pentru români. Asta are sens, că se duc la rude și îi costă doar transportul și ceva cadouri, plus că prețurile sunt mici.
Ah! Tot România este pe ultimul loc la încă o statistică: 94% dintre călătoriile turistice sunt în interiorul României. O altă statistică (tot de acolo) spune că 87,5% dintre călătorii sunt interne, 3,5% către Italia și 1,9% către Grecia. Avem țară mare, cu munte și mare, dar când 9 călătorii din 10 sunt interne, e clar că banii sunt un factor care influențează totul.
Site-ul acestor statistici e bine făcut, explorați-l pentru alte informații.
Alătură-te discuției din comentarii, intră pe site.