CEO-ul Ryanair, Michael O’Leary, a venit personal la conferința de presă de astăzi din București. Mi-a plăcut omul, a intrat în forță în cameră, probabil venit direct de la aeroport, a salutat rapid lumea și, în mai puțin de 1 minut, a anunțat tot ce era nou de anunțat.
“OK, we’ll have a base here, 3 airplanes, a new route to Athens, more flights to our other destinations…”
Apoi și-a lăsat colegii români să țină prezentarea Powerpoint și să explice mai pe larg ce era de zis, dar majoritatea timpului a fost alocată sesiunii de întrebări din partea celor prezenți, adică vreo 12 jurnaliști și vreo 5 bloggeri, prin care și eu.
Sesiunea asta de întrebări a scos la iveală alte lucruri interesante. De exemplu Ryanair a făcut aeroportului Otopeni o ofertă prin care se angajează să transporte 3 milioane de români peste 3 ani (adică o creștere de un milion de pasageri în fiecare an), iar în schimb vor de la aeroport tarife mult mai mici pentru aterizare, decolare, manevrarea bagajelor și restul serviciilor prestate de aeroporturi pentru companiile ce le calcă pista.
Negocierile se desfășoară în continuare, Compania Națională Aeroporturi București încă n-a răspuns ofertei. Situația este încâlcită, eu estimez că Ryanair va fura mulți pasageri de la TAROM, iar TAROM este acționar în Compania Aeroporturi București.
După ce s-a făcut ceva mișto despre faptul că premierul Cioloș a întârziat la Bruxelles din cauza TAROM, O’Leary a fost întrebat ce crede despre viitorul companiei românești. Probabil a fost singurul răspuns politicos, de manual de PR, al conferinței, ceva de genul “nu uit ajutorul dat de TAROM la începuturile Ryanair (le-au împrumutat niște avioane sau ceva așa), dar în contextul actual o companie condusă politic nu are mari șanse pe piață, următorii ani vor fi cruciali” bla-bla.
În rest, omul a fost foarte rapid și direct în toate întrebările primite și părea că știe foarte bine ce vorbește. A mai făcut și câte un mișto subtil de Ceaușescu, de irlandezi, de echipa de fotbal a Irlandei, de competitorii săi (“and these other companies… what are their names… Wizz and… Blue Air… ha, in a few years they’ll be Red Air”, în sensul că îi va rupe Ryanair). Cum spuneam, mi-a lăsat o impresie bună omul și înțeleg de ce este atât de apreciat în companie și lăudat pentru cum a transformat-o într-una din cele mai mari din lume. Pare genul mereu pus pe treabă, cât mai repede, cât mai la obiect.
Load factor active, price passive
Asta este strategia Ryanair și înseamnă că-i interesează în primul rând să umple avionul cu minim 90% încărcare și deci micșorează prețul sub concurență până când se întâmplă acest lucru. După ce încărcarea trece constant de 90%, introduc mai multe curse și supraveghează în permanență și prețul față de competitori.
Sunt interesați, de asemenea, de rutele zilnice, nu de cele sezoniere precum spre insule grecești sau alte destinații de vacanță. Nu merită bătaia de cap și probabil nici managementul avioanelor în acest sens. Strategia lor este să atace rutele scumpe ale competitorilor, prin prețuri mici.
Întrebat despre și mai multe curse și avioane staționate în România, O’Leary a spus că vor crește în ritmul în care cresc și aeroporturile. A revenit la discuția despre Otopeni, spunând că el estimează că aeroportul ar putea suporta 25 de milioane de pasageri prin cele două terminale luând în calcul suprafață, porți șamd, dar cei de la Compania Aeroporturi spun că limita ar fi pe la 10 milioane (deja suntem la acea cifră). Este un exemplu privind o altă “ceartă” între Ryanair și C.N.A.B.
Revenind la anunțurile conferinței, probabil că le-ați citit deja, de asta am și insistat mai mult pe alte observații de la conferință. Iată pe scurt ce s-a anunțat:
- Ryanair va avea oficial o bază la București, adică aeronave vor staționa aici peste noapte, ceea ce înseamnă mai mulți bani pentru aeroport și curse mai eficiente pentru clienți. Vor fi 3 aeronave, toate noi, s-a spus ieri. Acum câteva zile au anunțat o bază și la Timișoara.
- A fost lansată recent varianta în română a site-ului la adresa ryanair.com/ro/ro
- A fost anunțată o rută nouă, Atena (un zbor zilnic), și una internă, Timișoara (2 zboruri zilnice), începând din noiembrie. Aici a fost marea dezamăgire a conferinței, toată lumea aștepta mai multe rute externe și Cluj pe interne. În total Ryanair va avea de la iarnă 90 de zboruri săptămânale și estimează 1,4 milioane de pasageri pe an.
- Dacă mergeți acum pe ryanair.com/ro/ro veți găsi bilete la 9,99 euro spre diverse destinații, număr desigur limitat.
- Astăzi, a doua zi după conferință, a fost anunțată și ruta Craiova – Valencia cu frecvență de două ori pe săptămână, începând tot din noiembrie.
Orar iarnă 2016
Roma (Cia) |
2 x zi |
Atena |
1 x zi |
Timișoara |
2 x zi |
Madrid |
1 x zi |
Londra (Stan) |
2 x zi |
Milano (Mal) |
1 x zi |
Bruxelles (Char) |
9 x săpt. |
Bologna |
5 x săpt. |
Milano (Berg) |
9 x săpt. |
Dublin |
5 x săpt. |
Poți câștiga un smartphone de top cu un simplu vot: Votează review-ul nwradu în Blog Wars, concursul Asus pentru cititorii de bloguri și poți lua prin tragere la sorți un Zenfone Selfie (Full HD, 3 GB RAM, cameră foto foarte bună) sau un Zenfone 2 Laser! Cu un email poți vota o singură dată. Mai multe detalii aici.