Quantcast
Channel: Articole din secțiunea TURISM pe nwradu blog -
Viewing all articles
Browse latest Browse all 227

Înainte de a da vina pe cei de la aeroport…

$
0
0

Se găsesc foarte greu taxiuri în aeroport, am înțeles, după ce de la 1 aprilie s-a aplicat cu strictețe o regulă ce spune că în zona Sosiri de la Henri Coandă, acolo unde călătorii iau un taxi pentru a veni în oraș, nu mai au voie mașinile cu portbagaj mai mic de 500 de litri și nici cele conduse de șoferi cu cazier.

Înainte de a da vine pe aeroport pentru asta, fă o pauză și citește cele de mai jos. Vina este în întregime a taximetriștilor și a companiilor care-i păstoresc, companii ce nu sunt în stare să zică altceva decât “adu-mi 800 de lei pe zi și-n rest nu-mi pasă ce faci. Ah, dacă s-ar putea să nu omori turiști în pădure, ar fi grozav…”

Pe scurt, situația este următoarea:

  1. Cerința privind portabagajul de minim 500 de litri este inclusă în legea 38/2003 încă din anul 2010:

Art. 24 alin (4) În locul de aşteptare au acces numai taxiurile care deţin autorizaţii taxi emise de autorităţile de autorizare din municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov şi au volumul spaţiului destinat pentru transportul bagajelor de cel puţin 500 de litri.

Prin urmare, este o lege scrisă negru pe alb, adoptată de Parlament în 2010. Legea respectivă impune niște condiții activității de taximetrie la aeroporturi, precum cine are acces la Plecări, la Sosiri, obligația aeroporturilor de a afișa tarifele maximale și a taximetriștilor de a nu le depăși. Nu-i nimic exagerat în ea.

M-am uitat pe site-ul oficial, o Dacia Logan are un portbagaj de 510 litri. Renault Symbol din 2009 are 506 litri. Dintre mașinile ieftine, doar Sandero nu întrunește volumul minim, dar oricum nu sunt multe astfel de taxiuri.

Unde e problema? Păi mai mult de 80% dintre taxiuri au fost convertite pe GPL, iar butelia ocupă spațiu din portbagaj, motiv pentru care dacă pleci cu familia la aeroport, pentru un concediu, nu-ți vor încăpea două valize în spatele unui Logan. Și n-au ales varianta de GPL cu butelie ce înlocuiește roata de rezervă, că era mai scumpă.

Trăgând linie, totuși, Compania Națională Aeroporturi București (CNAB) pur și simplu a început să aplice de la 1 aprilie o lege ce era în vigoare din 2010. În loc de “ce bulangii sunt ăștia de la Otopeni”, mai bine am zice “de ce nu au aplicat până acum legea?”.

  1. Aeroportul a informat companiile taxi încă din iunie 2015 că va începe să aplice legea.

10 luni de zile au avut la dispoziție companiile de taxi să ia măsuri, dar n-au vrut. CNAB i-a informat din iunie 2015 că va începe să aplice legea, iar taximetriștii au cerut mai mult timp pentru adaptare. De comun acord a fost ales termenul de 1 aprilie 2016.

A venit 1 aprilie 2016.

  1. Ar exista o taxă de 200 de euro pe an pentru acces în aeroport.

Eu n-am găsit-o precizată clar în vreun document oficial, dar să presupunem că există și o taxă de 200 de euro pe an pentru acces în zona de așteptare a taxiurilor din Otopeni.

Asta înseamnă 2,5 lei/zi.

Dacă nu-ți permiți 2,5 lei/zi pentru a lua o cursă de vreo 40 de lei, ai probleme ceva mai mari. Măcar unul dintre clienții dintr-o zi îți lasă atât de mult în bacșiș, deci taxa s-ar putea plăti și din fonduri proprii, dacă nu intră pe cheltuiala firmei.

Asta este, e o taxă, se pune la cheltuieli, se ajustează prețurile sau planurile în funcție și de ea. Altfel, e ca și cum ți-ai lua mașină și n-ai circula cu ea pentru că trebuie să plătești și parcarea, combustibilul sau impozitul

taxi_aeroport

UNDE ESTE DE FAPT PROBLEMA

La tariful de 1,39 lei/km, care este mult prea mic. Goana asta după prețuri a dus la un tarif ce-i obligă pe șoferi să stea câte 12 ore pe tură pentru a câștiga o sumă minimă de bani, ceea ce este aiurea.

Tarifele mici și câștigurile ce abia se ridică de break-even duc la o lipsă de investiții în mașini, în retenția șoferilor buni în sistem, în servicii mai bune șamd. Probabil că avem cel mai mic tarif de taximetrie din UE, aici în București, dar este doar un alt sistem ce se îndreaptă spre colaps pentru că nu se poate susține și îmbunătății.

Aici trebuie lucrat. Probabil că un tarif mai mare, dar fără a mai fi necesar un bacșiș, ar fi ușor de acceptat.

CE POȚI FACE PÂNĂ ATUNCI

Se vorbește despre zeci de minute petrecute la infochioșcurile de chemat un taxi pentru că nu sunt mașini. Nu știu dacă e adevărat, n-am zburat de când s-a activat regula, dar dacă este adevărat, poți să-ți rezervi dinainte o mașină care să te ia de la aeroport.

O simplă căutare pe Google pe “transfer aeroport otopeni” găsește suficiente firme care fac asta. Țin minte că un șofer Uber îmi spunea că lucrează și așa, costă 70 de lei transferul oriunde în București, ceea ce este mai scump decât un taximetru, dar mergi cu Skoda Octavia, cu loc suficient pentru tine și bagaje, și un șofer la cravată.

sursa: Hotnews.


Ți-a plăcut articolul? Arată-l și altora, cu un singur click poți da share pe Facebook.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 227

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48