Poate ați aflat deja că TAROM aproape a dublat pierderile în 2016 față de cele din 2015. Asta după ce planurile făcute acum câțiva ani estimau că 2015 va fi un an profitabil, ceea ce nu s-a întâmplat. Mai mult, 2016 reprezintă chiar un punct de inflexiune în evoluția companiei, care după 6 ani de micșorare constantă a pierderilor acum le mărește din nou.
Pierderea este mult mai mare decât estimarea făcută acum un an de companie: se așteptau la 6,9 milioane lei pierdere prin bugetul aprobat de Guvern, dar au terminat cu 46,97 milioane lei pierdere. Un fleac! Situația era anunțată deja după primul semestru.
Scriam în decembrie 2015 că TAROM pare a fi pe direcția bună, graficul încasărilor indicând o tendință spre profitabilitate. Acum acel grafic s-a întors din drum, dacă adăugăm 2016 pe el.
Directorul companiei speră că va încheia 2017 pe zero sau cu un ușor profit. Poate cele două avioane noi Boeing 737-800NG nou intrate în flotă vor schimba ceva.
Treaba asta nu-i însă deloc simplă. Concurența pe piață este acerbă, iar companiile normale de linie pot supraviețui asaltului celor low-cost doar luând următoarele măsuri:
- reduc la minim propriile costuri de operare
- oferă totuși servicii superioare pasagerilor
TAROM a eșuat complet la primul capitol și se descurcă încă onorabil la al doilea (în sensul că dă o masă caldă, aterizează pe aeroporturile principale șamd), deși uneori avantajele dispar (te duc cu autobuzul la aeronavă, noile Boeing sunt echipate ca pentru low-cost, în înghesuială maximă).
Un lucru ușor îngrijorător este și faptul că noile Boeing 737-800NG nu au fost puse la treabă. Primul este în România din 24 mai, al doilea din 31 mai și încă nu au zburat comercial spre vreo destinație. Un avion care stă la sol doar produce pierderi de bani. Cum ar fi, tare mă tem că peste un an graficul acela tot în jos se va îndrepta.
Ți-a plăcut articolul? Arată-l și altora, cu un singur click poți da share pe Facebook.